Şimdiye kadar kardeşi kadar birbirine benzeyen evli bir çift gördünüz mü? Yakın tarihli bir araştırmanın sonuçlarına göre, bu tür eşleşmeler neredeyse bir anomalidir. ABD’de yapılan bir çok nesilli çiftleşme deseni analizi, çoğumuzun büyük bir olasılıkla bir “tip” olduğunu ve muhtemelen aynada her gün gördüğümüze benzediğini ortaya koyuyor.
Araştırmacılar, İkinci Dünya Savaşı’ndan günümüze kadar birçok nesil katılımcılarından toplanan verileri kullandı. Mevcut çalışmada, 8507 katılımcının genetik verileri incelendi; bunların çoğu beyaz. Grup orijinal katılımcıların yanı sıra çocuklarından evlenen çiftleri de içeriyor.
Genotip verilerin incelenmesi ile insanların geleneksel olarak muhtemelen aynı toplulukta yaşayan benzer genetik kökenli eşleri seçtiklerini tespit edildi. Araştırmacılar, eş seçiminin; yerel jeodemografi, sosyal sınıf, milliyet, etnisite, din, boy ve kilo gibi antropometrik ve davranışsal özellikler gibi çok sayıda faktörü yansıttığını belirtti.
Yeni Jenerasyon Eş Seçiminde Farklı Kültürleri Tercih Ediyor
Eski jenerasyonlardan her bir sonraki neslin benzer kültürlerden eş seçimi oranı ise azalıyor. Yapılan çalışmada özellikle son iki grup arasında bariz azalma vardı, ayrıca 60 yılı aşkın bir süredir bu özelliklere dayalı olarak eş seçiminin nispeten devam etmesine rağmen, çalışma endogaminin (toplum sınırları içinde evlenmenin) azaldığını tespit etti.
Genetik benzerliğin belirli bir grup veya bölge üzerindeki etkisinin anlaşılması, özellikle bazı bozukluklarla ilişkili olarak önemlidir. Özellikle, akraba evlilikleri genetik bozukluk olan kistik fibrozdan etkilenmeye devam ediyor. Genetik olarak benzer olan insanlarla evlenmenin eğilimi devam edecek mi? Muhtemelen devam etmeyecek, insanlar şimdi daha bilinçli ve daha mobil!