Pedagoji alanı, bir bilim alanı olarak tanımlanır ve çocuklara yönelik duygu durumlarından zihinsel ve sosyal gelişimlerine kadar birçok açıdan araştırma yapan alandır. Pedagoji eğitimini alan kişilere ise pedagog denir.
Çocuklara yönelik tüm zihin gelişiminden tutun da duygu durumu, psikolojilerini takip eden ve bunlarla alakalı problem yaşayan çocukların danışmanlık alacakları alanlarda uzman alan olarak hizmet sağlayan kişilere denir. Ayrıca sadece psikoloji olmamakla beraber fiziksel, sosyal, duygusal ve zihinsel alanlarda da doğrudan çocuk yetiştirme alanında rehberlik yapmaktalardır.
Genel olarak 0 – 12 yaş arasındaki çocukların hem duygusal hem de zihinsel gelişimlerinin takibini yaparak değerlendirmeye alan kişiler pedagog olurlar. Psikolojik alanda danışmanlık hizmeti veren pedagoglar, çocukluk döneminde bireylerin sağlıklı bir şekilde yetişmesi için hem çocuklara birebir hem de ebeveynlere danışmanlık ve rehberlik alanında hizmet sunmaktadır.
Pedagog Nasıl Olunur? Kimler Olabilir?
Doğrudan ülkemizde bulunan bir pedagog unvanına sahip olacağınız şekilde bir eğitim bulunmamaktadır. Fakat üniversitede mezun olacağınız Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik ya da Çocuk Gelişimi gibi 2 bölümden birinden mezun olan kişiler, daha sonrasında psikoloji bölümünde yapacakları lisans ya da yüksek lisans eğitimleriyle birlikte pedagog unvanına hak sahibi olabilirler. Psikoloji alanında lisans veya yüksek lisans dışında doktora eğitimi de alınarak pedagog alanında yükselmek mümkün olmaktadır.
Pedagog unvanı ile devlete atanmak isteyen kişiler, KPSS’ye girerek burada devlet tarafından memur şeklinde çalışmaya başlayabilirler. Ek olarak özel sektör çalışmalarında ise, kendi alanınıza göre mülakatlara girerek şirketlerin kabul edişiyle beraber işe alım gerçekleştirebilirsiniz.
Pedagog Nitelikleri Nelerdir?
İlk öncelikle iletişim kanalları olarak tüm iletişim kanalları (sözlü, yazılı) için etkin bir şekilde kullanmanız istenir. İkna becerisi yüksek olan kişiler olmanız beklenir. Her eleştiriye ve mesleki gelişime açık olmanız, sizlerin bireysel olarak mesleki anlamda gelişmenizde de etkilidir. Hem olumlu tutum sergilemek hem de yüksek motivasyon sağlamak bu anlamda yüksektir.
Birebir strese karşı durabilmek, birçok karmaşık insan duygusu problemine çözüm sunmak da bu anlamda önemlidir. Buna göre çocuklara yönelik hem ihtiyaç hem de sorunları bilerek gözlemleyip çözebilme, analiz etme gibi becerinizin yüksek olması pedagog olmak için yeterli olmaktadır.